Русенски
ТАРАЛЕЖ

Приемна на общинския съветник проф. Белоев

Партийните организации „Темида“, „Дянко Стефанов“ и „Димитър Благоев“ и русенци от район „Център“ поканиха общинския съветник от БСП, проф. Христо Белоев на среща.

На приемната с него гражданите поставиха следните въпроси и проблеми:

  • Състояние на  корабостроителницата в Русе – възможно ли е  търсене на инвеститори и последващо отваряне?
  • Състоянието на тротоарите и улиците зад Пантеона е незадоволително и опасно;
  • На ул. „Кирил Старцев“ се срутва къща – паметник на културата;
  • Кога ще бъде изградена канализация в кв. „Долапите“?
  • Подпорна стена – „Придунавски булевард“ – от дялан камък, към блоковете и Католическата църква – налага се 3 дървета да се махнат;
  • Очакваме Община Русе да полага повече усилия за икономическото развитие на града, за да върнем младите.

Професор Белоев отговори на част от поставените въпроси и се ангажира с последващ отговор на останалите.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Момчил Неков в Русе: „С европейски средства гледаме да замитаме български проблеми”

Европейският съюз дава възможно най-добрата перспектива за развитие на България. Това, че ние не усвояваме разумно европейските фондове и средства, които ни се предоставят, не означава, че членството ни в ЕС е лошо за страната ни. Това изложи като тези по темата „Бъдещето на ЕС” на дискусия с русенци, снощи в камерната зала на Доходното сдание, евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Момчил Неков, който бе на двудневно посещение в Русе.

„Моето верую е да се действа по конкретна тематика”, заяви Момчил Неков. Той поясни, че конкретните проблеми, които са поставяли и са намерили своето решение в Европарламента са свързани с двойните стандарти при хранителните продукти, с регулирането на отношенията между производителите и големите търговски вериги, с увеличението на парите за националните програми по пчеларство. Бъдещето на ЕС е по-задълбочената интеграция между страните и отстраняване на някои неравнопоставености като разликата при директните плащания в общата селскостопанска политика. Един от въпросите, зададени от залата, беше във връзка с неговата инициатива за сертификация на български традиционни продукти. Защитеното географско означение на българските продукти в ЕС и тяхното взаимно признаване в търговията с трети страни е една от основните каузи, която Неков защитава през целия си мандат в Европейския парламент.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Кольо Маринов на 75!

Юбилей отбеляза през миналата година и дългогодишният наш активист и другар Колю Маринов.

Години наред – и в комсомолския актив, и в стопанската дейност, в партийните изяви, и като секретар на партиен комитет,  и работник в Окръжния комитет на партията, той е в центъра на работата с хората. Във всяко нещо, с което се захваща, прозира трудолюбието и борбения му дух, желанието да остави следа след себе си.

Член на Общинския съвет на партията и председател на основна организация след промените, Кольо Маринов е уважаван и обичан от всички нас. Желаем му здраве, човешко щастие и дълголетие!

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

С благодарност към ветераните социалисти

През декември 2018 година се навършиха 10 години от създаването на Движението на ветераните социалисти в БСП. Това беше и поводът за награждаването на едни от най-изявените ветерани на Русенската общинска организация. През последният месец на миналата година приключи и проектът на политически клуб „Ален мак” от Русе – „Мъдрост и ново начало”.

         На 7 януари т.г, пред председателите на основни организации на социалистите,  признание за тяхната дългогодишна дейност в партията получиха 10 членове на БСП Русе: Ана Острева, Веселин Заяков, Димитричка Бенева, Димитър Недев, Здравка Цанкова, Иван Георгиев, Иван Иванов, Маргарита Молнар, Михала Илиева. По-рано, през 2018 година, и по повод кръглите им годишнини, трима наши другари бяха наградени от председателя на Националния съвет на движението, Динко Желев: Кольо Маринов, Лиляна Бонева и Стоян Икониев.

         Отличена с плакет на националното ръководство на ветераните социалисти бе и Румяна Радкова – дългогодишен активист и член на НС на Движението на ветераните.

         Благодарим за стореното!

С уважение и пожелания за здраве и бодър дух!

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Родинознание Предмет от училище или любов към родния край?

Родовата памет е тази, с която всяко дете започва живота си в семейството. За да порасне с обич към близките и родното си място, с грижа за всеки приятел и за бъдещето на света, в който живее.

С тази грижа дамите от клуб „Червена роза” приеха предизвикателството да организират за  учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Семерджиево, посещение в Историческия музей и Екомузей в Русе.

Големите, от 4-ти до 7-ми клас, с интерес разглеждаха обредните фигурки, глинени съдове, каменните блокове, стрелите, монетите, револвери, ордени и оръжия. А после станаха търсачи на съкровища – с карта, в музея. Малките ученици бяха запленени от богатия животински свят на нашия крайдунавски регион в миналото и сега – отпечатъци от зъби и кости на мамут, фосили, прилепи, водоплаващи птици, хищници, насекоми, гризачи, риби. Дивиха се и снимаха непрекъснато.

Това пътуване в историята е част от акция ”Памет” на проекта „Мъдрост и ново начало”, която ще завърши с изграждането на паметник на загиналите във войните от с. Семерджиево.

В Деня на народните будители, 1 ноември, разходката между историческите сгради и паметници в Дунавския град – от Регионалната библиотека  до църквата „Св. Троица” дадоха нова насока на наученото от учениците по история.

Има ли смисъл тази екскурзия до Русе? Умора, скука или приключение? Или посяване на зрънце знание, от което ще израсне родолюбив човек, който ще уважава, пази и развива история, традиции и любов към всичко родно?

Бъдещето ще покаже!

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Среща със социалисти в Троян

В началото на месец ноември група социалисти от Русе, като част от проект „Мъдрост и ново начало“, посети Троян, водени от ръководителя на проекта Иван Иванов, заместник председател на ОбС на БСП.

Имахa натоварена програма – среща с ръководството на Троянската партийна организация, среща с кмета на общината Донка Михайлова.

Първа спирка за русенци бе емблематичният Троянския манастир, който отново  зареди с прекрасната си архитектура, изключителната гледка към Балкана и богатата си колекция от икони и църковна утвар. Диляна Кованлъшка, която е родом от тези места, ги гощава с баница, сладки и кафе в дома си. С благодарност към нея за топлия прием и отдиха.

Социалистите от Русе бяха посрещнати изключително сърдечно в партийния клуб на града от изпълнителното бюро на ОбС на БСП Троян и активисти на организацията. БСП Троян е завоювала име на една от силните партийни организации в страната. В нея членуват повече от 480 социалисти.

Сред заслугите им са:

  •  Във всички дейности, които се провеждат в общинската организация на БСП Троян, се включват и трите хоризонтални структури – на младежите, на жените и на ветераните.
  • Изключително силно работи общинската организация с местната структура на ГИСДИ по контрола на изборния процес.
  • Създадена е картотека за всички избори от минимум 15 години – от участниците на БСП в изборната администрация, през кандидатите за всеки избор до изборните резултати.
  • Сплотеността в работата допринася и за успехите, които имат, а именно – избран кмет на общината (вече втори мандат), 5-ма кметове на населени места и 4-ма – кметски наместници.

На срещата, провела се в кабинета на кмета, пред русенските социалисти г-жа Михайлова разказа за работата на общината, за опита на кметския екип, който вече втори мандат се изправя пред нови и нови предизвикателства – развитие на общинската собственост, поддръжка на инфраструктурата, социални дейности, културен календар на общината, лични проблеми на хората и още, и още.

Впечатлени от работата и хората в този балкански град, гостите си  тръгнаха с нови идеи, с обещание за срещи и общи инициативи.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Дискусионен клуб „Знание “ проведе заседание на тема: „Забравените строители на Социалистическа България“

Дискусионен клуб „Знание “ проведе заседание на тема: „Забравените строители на Социалистическа България“. Беше връчена и тадиционната награда „Академик на ДК Знание“ на Валерий Стоянов – историк, социалист, антифашист и русофил от председателя на клуба Асен Ласонин…

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Русе

Живодар Душков

ИСТОРИЯТА СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА

Тя можеше да бъде скрита
в килията, сред куп от ръкописи,
но сякаш провидял искрите,
с друг път ориса я Паисий –
на българите към душите.

Да спре го, не успя умората.
Преброди той села, паланки.
В словата вслушваха се хората,
изчезваше в очите сянка –
тъй изгревен изглеждаше просторът…

Свободен свят пред тях изграждаше
Паисий, взрян във бъднини.
От пепелта искри изваждаше,
просветваха отминалите дни
и древна памет се възраждаше…

„Сам Господ Бог така отсъдил
и дал ни къс от Рая за Родина.
Светци сме имали, царе – премъдри,
с вразите си били сме силни…
България била е и ще бъде!“

Сподели:Share on Facebook

Facebook

0Tweet about this on Twitter

Twitter

Младежки футболен турнир „ЗАедно МОжем“ в Русе

Младежки футболен турнир „ЗАедно МОжем“ се проведе в Русе.С едноминутно мълчание беше почетена паметта на журналистката Вики Маринова. Участваха 6 отбора, сред които на червените депутати „Законодател“, на МО БСП-Русе – „Червени орли“, отборът на РУ, Студентски отбор на РУ, „Черните тигри“ и „Лъвовете“. След оспорвани турнирни битки купата взе отборът на Русенският университет. Турнирът е по повод 106-годишнината от създаването на Младежкото социалистическо движение в България и организаторите обещават той да стане традиционен.

Сподели:Share on Facebook

Facebook

0Tweet about this on Twitter

Twitter

Обсъждане на „Визия за България“

На 11.10.2018 в Пленарна зала на Община Русе се проведе обсъждане на „Визия на България“. Гости бяха русенските депутати Пенчо Милков и Георги Стоилов, както и депутатите Жельо Бойчев и Весела Лечева. Зададоха се много наболели въпроси.

Сподели:Share on Facebook

Facebook

0Tweet about this on Twitter

Twitter